Kort (geografi) - Ivano-Frankivsk

Ivano-Frankivsk
Ivano-Frankivsk (ukrainsk: Івано-Франківськ, russisk: Ивано-Франковск, polsk: Iwano-Frankowsk). Frem til 1962 hed byen Stanyslaviv (ukrainsk: Станиславів, russisk: Станислав, polsk: Stanisławów, tysk: Stanislau, jiddisch: סטאַניסלעװ – Stanislev) er en by i det vestlige Ukraine.

Byen er hovedstad for Ivano-Frankivsk oblast i den vestlige del af landet. Befolkningstallet er på indbyggere.

Byen blev oprettet som en fæstning for at beskytte den polsk-litauiske realunion fra tatarernes invasioner, og modstod også angreb fra tyrkiske og russiske styrker. Byen blev grundigt ombygget under renæssancen, og fik tilnavnet Lille Leopolis. Byen var også et vigtigt centrum for armensk kultur i Polen.

Efter Polens delinger blev byen del af Østrig og derefter af det autonome kongedømme Galicien og Lodomerien. I 1919 var der sammenstød mellem polakker og ukrainere her. Byen blev så del af Polen og hovedstad for Stanislawow-voivodskabet. I 1939 blev den erobret af sovjetterne og annekteret som del af den ukrainske sovjetrepublik.

I 1962 blev navnet ændret til ære for den fremstående ukrainske forfatter Ivan Franko.

 
Kort (geografi) - Ivano-Frankivsk
Land - Ukraine
Ukraines flag
Ukraine er et land i Østeuropa. Det grænser op til Rusland mod øst, Hviderusland (Belarus) mod nordvest, Polen, Ungarn og Slovakiet mod vest, Rumænien og Moldova mod sydvest, og Sortehavet og Det Azovske Hav mod henholdsvis syd og sydøst. Ukraine er i øjeblikket – ud over nedennævnte russiske invasion af de østlige republikker – involveret i en territorialstridighed med Rusland over Krimhalvøen, som Rusland besatte i 2014, men som Ukraine samt hovedparten af det International samfund anerkender som ukrainsk.

Ukraine er verdens 46. største land. Ukraine har et indbyggertal på 44,13 millioner. Det er dermed det 32. folkerigeste land i verden.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
UAH Ukrainske hryvnia (Ukrainian hryvnia) â‚´ 2
ISO Sprog
PL Polsk (Polish language)
RU Russisk (Russian language)
UK Ukrainsk (Ukrainian language)
HU Ungarsk (Hungarian language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Hviderusland 
  •  Moldova 
  •  Polen 
  •  Rumænien 
  •  Rusland 
  •  Slovakiet 
  •  Ungarn